Spirituele ontwikkeling

Denk jij soms ook: Is dìt het nu? Ik heb een huis, een baan, een auto, een gezin, en toch…. er ontbreekt iets. Uiterlijk lijkt het leven in orde, maar op de achtergrond is er een ruis van onvrede, onrust of een gevoel van leegte.

In onze maatschappij zijn we erg gericht op materie, geld en uiterlijk. Waarom is dat zo belangrijk? Wat schuilt er eigenlijk onder het verlangen naar nieuwe spullen of meer geld? Spirituele Ontwikkeling
De Dalai Lama zegt: ”ieder mens wil graag gelukkig zijn”. Dat is een heel diepe waarheid. Het is de uiteindelijke motivatie onder àl ons gedrag. Als we iets nieuws kopen of een doel bereiken kunnen we dat geluksgevoel even ervaren. Maar deze vreugde is altijd tijdelijk, na verloop van tijd gaat het gevoel weer over of raak je het kwijt. We zoeken de bron van geluk eigenlijk in de verkeerde richting.

De wereld die wij kunnen waarnemen beslaat slechts een onmetelijke klein deel van het totaal. Er bestaat dus nog een enorme wereld die voor onze ogen verborgen is.
Deze verborgen wereld bestaat uit heel veel lagen van bewustzijn. Het is moeilijk voor ons om daar een voorstelling van te maken. De lagen van hoger bewustzijn bestaan uit liefde, vreugde en licht. Spirituele OntwikkelingDaar ligt de vervulling en het geluk waar we naar op zoek zijn. Het gaat om de ervaring van díe liefde. We kunnen leren om ons hart daarvoor open te stellen. Hoe doe je dat dan?
De eerste belangrijkste stap is jezelf bewust te worden. Vooral bewust van het ego. Het ego is eigenlijk alles waar “ik” voor staat. Ik ben, ik denk, ik voel, ik wil, etc. Je kunt het ego zien als een soort innerlijk bouwwerk van gedachten, emoties, overtuigingen en ervaringen.

Zonder dat we het in de gaten hebben, speelt het ego de baas in ons leven. Denk alleen al aan de gedachten, hoe moeilijk is het niet om deze tot rust te brengen. Het lijkt of de gedachten sterker zijn dan wijzelf. Zolang ons ego het voor het zeggen heeft, gaat de deur van ons hart moeilijk open. Spiritualiteit doe je niet met je gedachten of met je intellect, het is de ervaring van een hart dat warm wordt. Het is de kunst om jezelf te leren observeren en je aandacht te gaan richten op gebieden van liefde en vreugde. Dan ontstaat er ruimte voor vreugde van binnenuit, gewoon zomaar, zonder reden van buitenaf.
Dan hoef je niet meer te zeggen: ik ben gelukkig omdat ik een leuke partner heb, een goede baan of een mooi huis. Dan word je gewoon gelukkig in jezelf en dat straal je uit naar buiten.

   
Copyright © 2009 - Praktijk voor Persoonlijke Ontwikkeling